2022-11-24

Bild: Jonas Öberg


Översättare, skribent och tidigare kulturråd i Moskva

Rysslands krigföring mot Ukraina med historiska argument i fokus

Rysslands krigföring mot Ukraina med historiska argument i fokus


Berättarföreningen Lyssna och Lär i Sotenäs kommun har haft föreläsning av Johan Öberg, översättare och skribent. Mellan 1994 och 2000 var han kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva. Titeln på kvällens föreläsning var: ”Rysslands krigsföring mot Ukraina – med historiska argument i fokus.”


Öberg inledde med dagsläget och sa att bombningarna mot Ukraina nu är värre än någonsin. Kiev, liksom en del andra stora städer, är utan el och vatten. Ryssarna har tydligt riktad in sig på civila mål. Samtidigt finns en mycket god samhällsorganisation i Ukraina så på några timmar har de kunnat reparera och flera städer har fått tillbaka en del av sin el och sitt vatten.


Rysslands angrepp på Ukraina 2022 hade föregåtts av åtta års krigföring, där politiska och ideologiska faktorer var viktiga inslag. Utgångspunkten är en berättelse om historien – att Ukraina historiskt och för evigt tillhör den ryska världen. Frigörelsen från Sovjetunionen 1991 var svår och landet kom att präglas av ett allt mer auktoritärt och korrumperat styre. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Det stämmer inte att Ukraina längre vill tillhöra Ryssland utan de har efter Krim-kriget framgångsrikt byggt ett samhälle som gör motstånd mot Ryssland.


Historiskt har Ukraina sedan 1930-talet utsatts för stora påfrestningar, hungersnöd och svält samt utrensningar under andra världskriget och Stalintiden är några exempel.


Enligt Öberg är Ryssland världens mest reaktionära och anti-sociala land. När landet tvingas välja mellan säkerhet och demokrati så väljer man alltid säkerhet. Demokrati anses leda till undergång. Landet klarar inte heller globaliseringen, man har inga egna industriprodukter. Landet vill gärna vara med bland världens stora länder, men lyckas inte. Putins mål är att återupprätta det forna Sovjetunionen och att alla länder som frigjort sig ska tillbaka. På så vis vill ha leda en stormakt som övriga världen skulle ta hänsyn till. Putins ideal är det gamla tsarväldet och han idealiserar de avsatta tsarerna.


Ukraina har 50 miljoner invånare och skulle de bli en egen demokrati skulle Ryssland förlora den krympta stormaktsstatus landet har idag och Putin skulle förlora allt. Putin fortsätter att hävda att de aldrig invaderat eftersom Ukraina i hans ögon är en del av Ryssland. Hans uttalande handlar om att de räddar Ukraina från nazister och fascister. Detta klingar ännu mera falskt nu när president Zelenskyj både är rysktalande och jude. Ukraina har på frivillig väg byggt upp ett samhälle med fungerande ekonomi, försvar och demokrati.


Öberg sa mot slutet att Ukraina inte vill ha fredsförhandlingar eftersom de inte litar på Ryssland. Ett eventuellt fredsfördrag skulle med stor sannolikhet brytas efter en kort tid av Ryssland.


Kriget är en stor katastrof, troligen har fler än 100 000 soldater stupat på bägge sidor, civilbefolkningen i Ukraina lider stor nöd och för världen innebär det att andra viktiga samhällsfrågor såsom klimat, världssvält och fattigdom skjutits undan av de flesta politiker i världen.


Text Britta Wingård