Ja, vad annat skall man säga efter Lyssna och Lärs berättarkväll i torsdags med Stefan Edman! Granitsalen i Kulturhuset Hav och Land/Folkets Hus i Hunnebostrand har 174 sittplatser och bara något tiotal var obesatta när föreningens ordförande Jan Lännergren hälsade kvällens föreläsare välkommen! Därmed intog arrangemanget silverplatsen bland de föreläsnings-/berättarkvällar föreningen arrangerat under sin snart treåriga historia.


Det var en för många en ny Stefan Edman, som tog sig an uppgiften att berätta om den bild av Bohuslän han fått under arbetet med sin senaste i hans långa rad av böcker, ”Världens sjunde skönhet BOHUSKUSTEN förr och nu” som nyss utkommit. De flesta har hittills i huvudsak mött Stefan Edman då han med glöd och

Bild: Bara något tiotal av de närmare 200 sittplatserna i Granitsalen i kulturhuset Hav och Land /Folkets Hus I Hunnebostrand var tomma under Lyssna och Lärs berättarkväll med Stefan Edman

entusiasm agerat i samhällsfrågor och då i första hand klimatfrågorna men också i andra stora livsfrågor på
bl.a. det religiösa fältet. Här mötte de nu en man som med frejdigt humör berättade om det landskap som sett honom födas och där han letat upp och nu kunde ge en bred berättelse om spännande och kuriösa händelser.
Inledningsvis gav professor Olle Thörnquist, Gravarne, en resumé över tidigare utgåvor av böcker som berättar om landskapet Bohuslän från den tid då det hette Ranrike (norr om Uddevalla) och Älvsyssel (söder om landskapsmetropolen) till Bagahu(u)s efter namnet på fästningen i Kungälv som det skrevs 1319, senare skrivet Bahus. Böckerna med detta tema är många, men Edmans bok, som han skapat tillsammans med fotografen Jan Töve, ger en gedigen bild av det Bohuslän vi ser runt oss idag. Och det tas av skrivaren av dessa rader emot med stor glädje. Den känslan är jag nog inte ensam om.
En poäng vi i Lyssna och Lär gläder sig åt i samband med våra arrangemang är möjligheterna till dialog mellan föreläsare och publik. Denna gång tog Stefan Edman tillfället att kalla fram skepparen på passagerarfartyget Soten, Göran Hahne, guidningar vilket resulterade i ett intressant åsiktsutbyte om värdet av information om lokalhistoria och lokala förhållanden i allmänhet. Särskilt värdefullt är detta i landskap som Bohuslän, med en omfattande turism, som skapar både stora möjligheter, men också problem. Problem som bör kunna reduceras genom information om bredden på vad man har att erbjuda, inte minst på kulturområdet. Göran Hahne år känd för sina guidningar under rundturer med Soten.